Falles i flors al solstici d’estiu

Fa més de quatre mil anys, totes les contrades pirinenques ja estaven habitades per assentaments de ramaders i caçadors-recol.lectors. Testimoni d’aquest remot passat avui dia encara trobem amb certa facilitat algunes de les seves pedres alçades (o menhirs), així com algún túmul i els cercles fet amb pedres clavades formant una rotllana.

Sense cap mena de dubte, aquestes estructures formaven part dels ritus funeraris posteriors al megalitisme, on dipositaven els cadàvers en pires funeràries i en dipositaven les cendres. Sempre s’elegien indrets energètics que connectaven suposadament amb un «més enllà».

falla

Des d’aleshores, i fins als nostres dies, s’han anat preservant nombroses llegendes que fan referència a les sorgències d’aigües i ésser màgics com les encantàries o les dones d’aigua.

En aquesta línia, també se n’ha preservat el ritual de córrer les falles o rentiners  encesos dalt d’un punt estratègic del poble («el faro»).  Aquest punt especial establia l’inici d’una nova etapa anual, on el foc del solstici d’estiu tenia, – i encara té-, la clara vocació d’homenatjar l’astre Sol. Es tracta, efectivament, d’una celebració pagana molt anterior a l’assentament cristià a les valls pirinenques, i que malgrat els intents per fer-la desaparèixer,  encara la podem gaudir  cada solstici estival, o bé hivernal com seria el cas de les » fia faia» de Bagà i Sant Julià de Cerdanyola, entre altres.

Precisament per aquest interès patrimonial  fa pocs anys s’han reconegut com a Patrimoni Cultural per la UNESCO  totes aquestes activitats viculades a les baixades de falles, i/o rituals entorn del foc pirinenc d’arreu del territori aragonès, català, andorrà i francès de forma conjunta.

Paral.lelament al seu interès històric i pagà, als altiplans de l’alta muntanya pirinenca hi  trobem diverses  espècies botàniques com ara la ufanosa genciana groga (Gentiana lutea), o la medicinal herba de l’àrnica (Arnica montana), etc…arniques a Mulleres

…I es que entre finals de juny i finals de juliol teniu un munt d’experiències per viure i veure al Pirineu català i aragonès.

Així doncs, us  esperem a la nostra  escapada de caps de setmana :

Falles i Flors

Per a detalls : Tel./ Whatsapp: 620 816 184